GYIK

Hány éves kortól érdemes a gyerekekkel fotózásra menni?
Én kb. fél-1 éves kortól ajánlom a fotózást a picikkel. Amikor már kúsznak-másznak, sokat mosolyognak.
Pár hónappal később már megülnek, felállnak, próbálgatják a lépteiket, nagyokat kacagnak, miközben anya és apa nevetteti őt. Ezek igazán tüneményes pillanatok, amelyek alkalmat adnak egy-egy sorozat elkészítésére.

Hogyan zajlik egy kisgyermek/családi fotózás?
Miután megtörtént az ajánlatkérés itt vagy az info@szilvida.com emailcímen, megbeszéljük a további részleteket. Hogy milyen jellegű fotózásra gondoltatok, szabadtéren, az otthonotokban vagy stúdióban…
A fotózás időpontjának a kiválasztásában nagyon rugalmas vagyok. Mindig alkalmazkodom a család és a pici(k) időbeosztásához, alvás idejéhez. De mindig igyekszem az évszaknak megfelelően napszakot javasolni (tavasszal és ősszel délután, nyáron kora este, télen inkább délelőtt vagy kora délután), hogy a legszebb fényekkel tudjak dolgozni.
Szabadtéri kisgyermek fotózások estében igény szerint, néhány kiegészítőt viszek magammal, ezek leginkább csak kis bútorok, néhány cuki plüss maci és az elmaradhatatlan buborékfújók. Születésnapi fotózások esetében ezek kiegészülhetnek még lufikkal és a születésnapos korának megfelelő számozott dekorációval.
Stúdiós fotózás esetében általában csak a születésnapi fotózásokhoz viszem a kellékeimet, mert a stúdió teljesen felszerelt. Kis játékokkal is, kisebbeknek-nagyobbaknak.

Nem szeretek egyből belevágni a fotózások közepébe. Szeretek érkezéskor egy kicsit beszélgetni, megismerni Titeket/ gyereke(i)teket és csak később elővenni a fényképezőgépet, amikor már elég oldottnak érzem a hangulatot.
Igény esetében van lehetőség arra, hogy átöltözzetek a fotózás ideje alatt (1x-i átöltözés fér bele kényelmesen az időbe).
És ami talán a legfontosabb, hogy próbáljátok elengedni magatokat és nyugodtan legyetek spontánok. Gyerekekkel ez sosem nehéz, mert ők mindig gondoskodnak a spontán fotókról. Örülök, hogyha ehhez mindig partnerek a szülők is és könnyen felveszik a gyerekek ritmusát.

A kismama fotózás hányadig hétben a legideálisabb? 
Van erre egy ilyen tól-ig időintervallum, ami a 28-32. hét között van ideálisan. De én mindig azt mondom, hogy ezt minden kismama maga tudja. Amikor még jól érzi magát a bőrében, még fotó kompatibilisnek érzi magát. 🙂 
Fotóztam már 39. hétben járó, irigylésreméltóan fitt kismamát is. Szóval…

Mennyi időt vesz igénybe?
A fotózásoktól függően, különböző csomagokkal dolgozom, amelyekben meghatározott időkereteket tartalmaznak, így ez választható és családfüggő.
Viszont egy átlagos fotózás kb. 1,5 óra.

Szabadtéri fotózások esetében segítesz a helyszín kiválasztásában?
Természetesen.
Azonban szabadtári fotózások esetében, legyen az családi, jegyes vagy esküvői fotózás, minden esetben szeretem, hogyha van olyan helyszín javaslatotok, ami kötődik hozzátok. Sokkal személyesebbek lehetnek a fotók úgy, hogyha olyan terepen készülnek, amihez személyes kötődésetek van. Legyen az bárhol az országban, az ország határon kívül. 

Mit vigyünk magunkkal a fotózásra?
A jókedveteket és a spontán lazaságotokat. Ezenkívül más nem nagyon kell!
De azért szoktam javasolni, hogy bármi olyan dolgot, amivel azt gondoljátok, hogy még személyesebbé tudjuk tenni a fotókat.
A gyerekek esetében ez lehet néhány kedvenc játék akár.

Kisállatot vihetünk magunkkal a fotózásra?
Naná! Akár nagyobbat is! 🙂

A nyers képeket is megkapjuk?
Erről egyszer írtam egy blog bejegyzést (Kattints ide) . Ez részletes választ ad erre a kérdésre. Olvassátok el!

Mi nem vagyunk fotogének…
Ezt a mondatot imádom! 😀 (Szerintem az összes fotós társammal együtt. )
Tudom, én sem vagyok az, de ha elengeditek magatokat, nem azzal törődtük kizárólagosan, hogy jól áll-e a hajatok, vagy minden patinás tökéletességgel jól mutat a fotókon, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz. Ha spontánok vagytok és önfeledten jól érzitek magatokat, az látszani fog a fotókon és Ti magatok is elégedettek lesztek a végeredménnyel.

Mennyiért csinálod a fotókat?
Őszintén? Ezt a kérdést pedig utálom, nagyon. Utálom, mikor a köszönést ez a kérdés követi, így, ilyen formán megfogalmazva… Ilyenkor mindig az az érzésem, hogy a megkeresőt nem az ember látásmódja, stílusa érdekli, ami miatt érdeklődik a fotózás iránt, hanem az, hogy minél olcsóbban „megússza” a fotózást.
Azt gondolom, hogy ez fotózás ára többedleges szempont. Lehet olcsóbb fotósokkal dolgozni, igen. Mint ahogy drágábbakhoz is. Viszont, hogyha tanácsolhatok egy dolgot, akkor ne a pénz legyen az elsődleges szempont, hogyha fotózást szeretnétek. Ismerjétek meg a fotóst, nézzétek át a munkáit, és csak utána érdeklődjetek a részletekről, ezzel együttesen az árakról. Hiszen ha csak az árat látjátok az egészben, akkor az veszett fejsze nyele. Lássátok át, hogy mit kaptok a pénzetekért, mind időben, mind minőségben, mint a fotós munka idejét tekintve!

Van még benne film?
Nincs. Sosem volt. 😀

Beleférünk?
Ha kicsit mindenki összébb húzza magát… talán. 😉